Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Přirozené antioxidanty v potravinách jako prevence oxidativního stresu v organismu
Kaserová, Natálie
Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antioxidanty, a na jejich boj proti oxidativnímu stresu v organismu. V první části je popisován oxidativní stres, co jej způsobuje, a jaké má negativní, případně pozitivní, vlivy na lidské tělo. Je nastíněna souvislost volných radikálů se vznikem oxidativního stresu. Druhá část literární rešerše je věnována samotným antioxidantům, přírodním i přirozeně se vyskytujícím v lidském organismu. Podrobněji jsou popsány nízkomolekulární organické molekuly rostlin, jež vykazují významnou antioxidační aktivitu a tvoří podstatnou část našeho jídelníčku. V poslední části bakalářské práce jsou zmíněny potraviny nebo nápoje, které jsou charakteristické vysokým obsahem antioxidačních látek. V této kapitole jsou zobrazeny potraviny jako ovoce, zelenina, ořechy nebo cereálie. Z nápojů je uveden čaj, káva, pivo a víno.
Jak pedagogická profese ovlivňuje kompenzaci diabetika I. typu
Radechovská, Nikola ; Thorovská, Alena (vedoucí práce) ; Zvírotský, Michal (oponent)
Diplomová práce na téma Jak pedagogická profese ovlivňuje kompenzaci diabetika I. typu se skládá ze dvou částí. A to na část teoretickou a praktickou. V rámci teoretické práce je obsah zaměřen nejen na charakteristiku toho, co je vlastně onemocnění diabetes mellitus jako takový, ale především se zabývá diabetem mellitem I. typu vzhledem k tématu diplomové práce. Jsou zde vybraná témata jako je například možnosti léčby diabetu, novinky v léčení pomocí uzavřených smyček, ale také akutní a chronické komplikace, diabetický distres, a diabetes a deprese. Rovněž se zde nachází témata spojena s pedagogickou profesí jako je charakteristika učitele v rámci učitelství jako povolání, kdo může pedagogickou činnost vykonávat, ale také zastoupení gender ve školství a syndrom vyhoření učitelů. V rámci praktické části bylo položeno dotazníkové šetření, které bylo zaměřeno na vliv na celkovou kompenzaci diabetika I. typu, který vykonává pedagogickou profesi. Dle výsledků dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 33 respondentů, nelze říci, že by pedagogická činnost měla na kompenzaci vliv. Pouze 3 respondenti, tedy 9,1 % uvedlo, že se jejich celková kompenzace diabetu I. typu zhoršila s nástupem do práce. Zajímavé výsledky získala i samostatná otázka dotazníkového šetření, kdy všichni respondenti uvedli, že ke...
Nízkosacharidová strava v prevenci a léčbě chronických onemocnění
Šebestová, Michaela ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent)
Nízkosacharidová strava, jejímž charakteristickým znakem je snížení příjmu sacharidů oproti běžným doporučením, nabývá v poslední době na popularitě a je také předmětem bádání v řadě vědeckých studií. V teoretické části této bakalářské práce jsou představeny některé její varianty a shrnuty možné přínosy i rizika. Následně je pojednáno o jejím vztahu k vybraným chronickým onemocněním. Popsána je zde dieta uplatňující se v léčbě farmakorezistentní epilepsie. Dále je rozebrána nízkosacharidová strava v souvislosti s diabetes melitus, která má potenciál se uplatnit v léčbě tohoto onemocnění a zároveň i v prevenci komplikací při něm hrozících, a popsána je také nízkosacharidová strava v souvislosti s redukcí hmotnosti, která by sloužila především jakožto preventivní prostředek. Na závěr teoretické části jsou ještě představena některá další onemocnění, u nichž byl již vliv nízkosacharidové stravy také zkoumán. Praktická část se zabývá tím, jaké zkušenosti s nízkosacharidovou stravou mají lidé, kteří se takto stravovali nebo stravují. Úkolem této části bylo zmapovat okolnosti zahájení zmiňovaného stravování, jeho průběh i plán budoucího naložení s ním. Kromě toho se soustředila také na způsob pojetí stravy a změny pociťované v souvislosti s ní. K získání dat bylo použito dotazníkové šetření a dotazník o...
Vliv pracovní pozice na způsob stravování a možnosti edukace zaměstnanců ve vybraném regionu
Jirkovská, Markéta ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou stravování zaměstnanců, třech vybraných pracovišť, s ohledem na pracovní pozici, způsob stravování a dále také případné zdravotní problémy, které souvisejí s výkonem jejich práce. Cílem diplomové práce je zjistit, jestli existuje vliv pracovního prostředí na stravování zaměstnanců, dále také jak se stravovací návyky během pracovní doby odrážejí na jejich zdravotním stavu. Teoretická část se zabývá problematikou zdraví, programem Zdraví 2020 a dále také postupy jak své zdraví chránit a předcházet tím vzniku nemocem. Praktická část analyzuje a vyhodnocuje data získaná metodou dotazníkového šetření mezi třemi vybranými pracovišti Z dotazníkového šetření je patrné, že pozice ovlivňuje nejenom způsob stravování, ale i případné zdravotní problémy. KLÍČOVÁ SLOVA zdraví, program Zdraví 2020, ochrana zdraví, zaměstnanci, dotazníková šetření, chronická onemocnění, vztahy na pracovišti, stravování
Výživa u chronických onemocnění zažívacího traktu
HOLÁNOVÁ, Karolína
V mé práci se zabývám výživou u osob trpící Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou a sleduji, jak tyto osoby dodržují pravidelnost a pestrost stravy. V teoretické části se věnuji charakteristice Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy, jejich příznakům, komplikacím a léčbě. Významnou součástí práce je také strava a dietní doporučení pro období remise a relapsu. V praktické části bylo provedeno kvalitativní šetření, které mělo dvě části. První část tvořily týdenní jídelníčky od každého respondenta a jejich propočty v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sledoval příjem základních živin, bílkovin, tuků, sacharidů, dále i celkový energetický příjem a množství přijaté vlákniny. Všichni respondenti byli edukováni, jak jídelníček zapisovat. Druhou část tvořily polostrukturované rozhovory. Rozhovor byl tvořen 20 otázkami týkající se stravování a příznaků, které doprovázejí tyto onemocnění. Respondenti byli do výzkumu vybíráni pomocí metody "sněhové koule". Celkový výzkumný soubor tvořilo 20 respondentů, avšak podmínky pro zařazení do výzkumného šetření splnilo respondentů šest. Z toho polovinu tvořily osoby, jak muži, tak ženy, s Crohnovou chorobou a polovinu s ulcerózní kolitidou. Výsledky propočtů jídelníčků jsem dále zpracovala do přehledných tabulek a porovnávala s optimálními hodnotami pro každého respondenta. Rozhovory byly zpracovány a roztříděny do jednotlivých kategorií.
Chronická onemocnění u dětí na 1. stupni ZŠ
Menoušková, Tereza ; Zvírotský, Michal (oponent) ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce)
Tato diplomová práce popisuje výskyt chronických onemocnění u dětí na 1. stupni ZŠ. Věnuje se především přípravě, konstrukci, průběhu, analýze výsledku a prevenci chronických onemocnění. Podrobněji se zaměřuje na odhalení žáků trpících jednou či více z vybraných chronických onemocnění (astma, cukrovka, ekzém či chřipka) pomocí dotazníkového šetření, na spolupráci nemocných a zdravých dětí při tvorbě projektu s názvem "astma, ekzém, cukrovka, chřipka". V neposlední řadě je předmětem práce také prevence - doporučení pro rodiče, jejichž děti trpí jedním z výše uvedených chronických onemocnění. Teoretické poznatky týkající se chronických onemocnění, konstrukce dotazníků, metod hodnocení výsledku, příprava projektu a doporučení prevence pro rodiče chronicky nemocných žáků jsou aplikovány na uskutečněném dotazníkovém šetření, realizaci projektu a diskuzi s rodiči.
Práce šlechtí: Vliv odchodu do důchodu na zdraví
Svatošová, Markéta ; Stroukal, Dominik (vedoucí práce) ; Tříska, Dušan (oponent)
Za použití panelových dat z výzkumu SHARE a metody fixních efektů tato práce zjišťuje, že důchod má významný negativní dopad jak na fyzické, tak psychické zdraví. Konkrétně výsledky ukazují, že důchodci mají oproti lidem, kteří v důchodu nejsou, o 0,85 více chronických onemocnění, dále problémy s o 0,3 více pohybových aktivit a index tělesné hmotnosti o 0,07 bodu větší. Co se týče úrovně deprese, jsou na tom důchodci na škále měřící depresi od 0 do 12 o 0,5 bodů hůře než lidé, kteří v důchodu nejsou. Dopad důchodu na paměťové schopnosti se rovněž ukázal jako negativní.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.